Babs: "Drie Pyreneeënritten krijgen de renners voor de kiezen na de rustdag. Ni om mee te lachen en de mindere klimmers beginnen eraan met een bang hartje. Gaan ze nog wel binnen de tijd kunnen binnenkomen? Het zal alles geven worden. De eerste rit van Carcassone naar Bagnères de Luchon is meteen ook de langste van heel de Tour met een colleke buiten categorie, de Port de Balès op 21 km van de eindstreep en dan afdaling in rechte lijn tot aan de streep. Afzien met dit warme weer.
 
Na 25 km gaat Majka effekes op zijn trappers staan en verzekert zich hiermee van de bollekestrui. Hij is content, het was wat voor hem telde in deze rit. Wie nog ni tevreden is, is Kiryienka. Hij begint verbeten aan de Port de Balès en vermits het goe weer is, staat zijn truike open en krijgen we een fraai zicht van zijn blote borst. Blijkbaar helpt zo wa naakt ook om beter te koersen want stelselmatig moeten  er mannen afhaken. Jurgen moet jammer genoeg weer lossen, zijn goei benen zijn precies toch ni meer voor dezen toer en ook Greg Van Avermaet komt net dat ietsje te kort.
 
Met vijf vluchten ze weg, Rogers, Gautier, Voeckler, Serpa en Kyrienka. Maar het is Rogers die op de valreep Gautier nog voorbij gaat en heel geëmotioneerd deze loodzware rit wint. Majka trekt de bollekestrui aan en Nibali blijft in het geel. We zijn het al bekan gewoon dat da truike vloekt op het blauwe broekje. En onze Greg die komt heel verdienstelijk als zesde binnen, net na de kopgroep. Ni slecht gedaan zou ik zeggen.
 
De dag daarna staat gelukkig de kortste rit op het programma van Saint Gaudons naar Saint Lary Pla d'Adet. Ronkende Pyreneeën namen en de etappe mag dan wel kort zijn, ze is krachtig. Met 3 cols van eerste categorie en 1 buiten categorie wordt het klimmen. Kiryienka is er alvast op voorzien. Zijn tiretteke staat weer open en veel renners volgen zijn voorbeeld. Wij kunnen da alleen maar aanmoedigen.
 
Rodriguez en Majka vechten om de bolletjestrui en het is overduidelijk : Majka is in zijn element. Hij knipoogt naar links en naar rechts dat het een lieve lust is, zet zich effekes af door aan de antenne van een moto te trekken en lijkt zich rot te amuseren. Met gemak laat hij dan ook Visconti en Péraud achter zich en wint niet alleen deze rit met verve, maar behoudt ook de zo gegeerde wit met rood gespikkelde trui.
 
Jurgen doet het deze keer ni slecht, komt als 19de binnen en gaat zelfs terug een plaatsje vooruit in het algemeen klassement.
 
In het zog van de tourkaravaan merken we ook een klein VW busje op met een pluchen beer op het dak : Bulleke. Papa en 2 dochters volgen de tour en maakten een Facebook pagina ten voordele van kinderen met kanker. Per Like dat deze pagina www.facebook.com/T1bulleke krijgt, gaat er geld naar het Kinderkankerfonds. Een knap initiatief dat zeker aanmoediging verdient. Dus mensen, even surfen naar Bulleke en massaal "vind ik leuk" klikken. Het is voor een heel goed doel.
 
Bulleke is er ook bij voor de laatste bergrit die begint in Pau en meteen ook de plezantste is.  Voor de klimmers dan, voor de rest wat minder. De gevreesde Tourmalet, een bergske van 2115 m moet beklommen worden en de eindstreep in Hautacam ligt 17 km bergop, jawel nog maar eens een col buiten categorie.
 
De mannen van Astana bepalen het tempo en ze menen het. Het zorgt zelfs voor ambras in de eigen gelederen. Fuglsang maakt ongelofelijk van zijnen tak tegen Westra dat hij wat moet inhouden want dat het ritme moordend is en Nibali moet een tandje bijsteken om te bemiddelen tussen de twee. De gemoederen worden gesust en er kan verder gekoerst worden.
 
Jurgen Van den Broeck moet afhaken op de col de Tourmalet. Hij weet ons later te vertellen dat zijn lichaam echt ni meer mee wil. Het vele vallen en de infectie blijven hem parten spelen en als het niet voor zijn ploegmaats en voor zijn fans was, zou hij misschien zelfs even met de gedachte spelen op te geven. Maar zijn supporters zijn ni van de minste en de Jurgen beseft da maar al te goed. Hij bedankt iedereen uit de grond van zijn hart en belooft te blijven rijden voor zijn mensen. Dat siert hem.
 
In de afdaling probeert Valverde nog te ontsnappen, maar de renners van Astana laten het niet toe. Deze rit is duidelijk van hen. Wanneer Horner aanvalt, volgt Nibali hem zonder problemen, gaat gezwind  Nieve voorbij en zelfs een botsing met een vrouwelijke fan kan zijn ritme niet meer breken. Ik ben zeker dat dat meiske zich een ander contact met Nibali had voorgesteld toen ze naar de tour ging kijken. Maar ne man in een overwinningsroes is niet te stoppen. Nibali pakt de ritzege en klopt zichzelf triomfantelijk op de borst. Na 4 ritwinsten en stevig in het geel, is hij de man van deze tour en iedereen zal het geweten hebben. En alhoewel Pinot tweede wordt, zijn er toch veel ogen bewonderend gericht op Péraud, de 37 jarige ex mountainbiker die hier meer dan knap aan het rijden is. Dat Nibali wint in Parijs staat al bijna vast maar het wordt spannend uitkijken wie van de twee Fransmannen de tweede plaats gaat pakken. Wordt het Pinot of Péraud? We blijven het op de voet, of liever in het wiel, volgen."

Babs in de tour

: "